Vragen rondom de SDG Boekenclub

Wat is de SDG Boekenclub?

De SDG Boekenclub heeft als doel om kinderen en jongeren van 6 tot 15 jaar kennis te laten maken met boeken rondom de thema’s van de Duuzame OntwikkelinsgDoelen (Sustainable Development Goals = SDG). Daarvoor is een geannoteerde boekenlijst samengesteld van boeken van over de hele wereld, gekoppeld aan de 17 SDG’s in alle zes officiële talen van de Verengde Naties, te weten: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Voor Nederland is er nu een Nederlandse boekenlijst samengesteld met zoveel mogelijk oorspronkelijk NLse boeken bij de 17 SDG’s verdeeld over 3 leeftijdscategorieën: 6-9 jaar, 9-12 jaar, en 12-15 jaar.
Deze selectie van boeken wordt aangevuld met ideeën en tips om met de boeken aan de slag te gaan in de bibliotheek of op school.

 

Hoe worden de boeken voor de SDG Boekenclub geselecteerd?

Een selectiecommissie werkt samen om de keuzes te maken. Voor de NLse SDG Boekenclub bestaat de commissie uit leden van de NBD Biblion en IBBY NL(International Board on Books for Young People). Leden van de WKU van de GAU (Werkgroep Kinderboeken Uitgevers van de Groep Algemene Uitgevers), IPA (International Publishers Association), IFLA (International Federation of Librarian Associations) werken mee aan de SDG Boekenclub. De Kinderboeken Uitgevers leveren titels aan waarna de selectiecommissie een keuze maakt. Dit wordt jaarlijks bijgewerkt.

 

Welke boeken komen in aanmerking voor de SDG Boekenclub?

Alle soorten boeken waarvan de selectiecommissie denkt dat ze bijdragen aan de uitleg van de 17 SDG, Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dat kunnen dus zowel informatieve als verhalende boeken als prentenboeken zijn.

 

Voor wie is de SDG Boekenclub bedoeld?

De SDG Boekenlijst is onderverdeeld in 3 leeftijdscategorieën: 6-9 jaar, 9-12 jaar, en 12-15 jaar. We moedigen ouders, leerkrachten/docenten en eenieder die geïnteresseerd is de boeken te lezen en zo kinderen en jongeren te helpen het belang van de SDG Duurzame Ontwikkelingsdoelen in te zien.

 

Hoe vaak wordt de lijst geüpdate?

Nadat de volledige lijst begin 2024 gepresenteerd is, wordt de lijst jaarlijks in het najaar bijgewerkt. Daartoe wordt de uitgevers in de zomer gevraagd naar nieuwe titels uit het fonds die mogelijk passen bij een of meer SDG thema(s).

 

Verkopen jullie de boeken hier ook?

Nee, we verkopen geen boeken. We hebben geen intentie om de genoemde boeken te verkopen of de verkoop daarvan te promoten. U kunt de boeken die u wilt lezen en gebruiken lenen bij uw lokale bibliotheek, bij de onlinebibliotheek of bij uw plaatselijke boekhandel.

 

Hoe kan ik meedoen online?

U kunt uw ideeën en beelden van activiteiten delen op social media door de hashtag #SDGBoekenclub te gebruiken.

 

Welke acties kan ik ondernemen om met deze SDG Boekenclub aan de slag te gaan?

Er zijn vele mogelijkheden om met de boekenlijst aan de slag te gaan.
 
Algemeen:
• Laat kinderen een poster ontwerpen met tekeningen en tekst, rondom een van de favoriete figuren uit het gelezen boek
• Maak een speurtocht met boeken uit deze lijst
• Verspreid je ideeën op de sociale media met de hashtag #SDGboekenclub
 
Bibliotheek:
• Maak een thema-presentatie met de boeken, bijvoorbeeld rondom de klimaattop of op een ander actueel moment
• Organiseer een daadwerkelijke boekenclub rondom een of meerdere boeken met kinderen, als een buitenschoolse activiteit
• Geef deze boeken een prominente plek in de collectie, ook op de scholen bijvoorbeeld
• Organiseer met een school een Boekenkring rondom deze boeken in meerdere groepen
• Gebruik deze boeken bij activerende werkvormen voor boekpromotie zoals deze https://pro.debibliotheekopschool.nl/dam/lezen/20210208_werkvormen-voor-de-boekenkring—bovenbouw-2021.pdf
• Organiseer een debatavond voor leerkrachten en/of ouders en andere geïnteresseerden
• Etc.
 
Onderwijs:
• Gebruik deze boeken bij het zaakvak thema waar u mee bezig bent
• Gebruik deze boeken als bron van rijke teksten
• Organiseer met de bibliotheek samen een Boekenkring rondom deze boeken in meerdere groepen
• Gebruik deze boeken bij activerende werkvormen voor boekpromotie zoals deze https://pro.debibliotheekopschool.nl/dam/lezen/20210208_werkvormen-voor-de-boekenkring—bovenbouw-2021.pdf

 

Voor meer informatie en ideeën kun je ook terecht op de website van de Verenigde Naties (in het Engels): https://www.un.org/sustainabledevelopment/student-resources/