Mensen

Deze selectie boeken richt zich op de kern van wat het betekent om mens te zijn en streeft naar een betere wereld voor iedereen.

SDG 1: Geen armoede

SDG 1 is gericht op de afname van armoede in al haar vormen. Zowel financiële aspecten als de impact van armoede op het leven van mensen maken daar deel van uit.
 6 – 9 jaar

Blij zijn kost geen geld

Auteur: Ilona Lammertink
Illustrator: Els Vermeltfoort
Uitgever: Clavis

 
Brechtje gaat met haar ouders naar het strand. Daar speelt ze met zand, niet met een dure vlieger. Ze huurt geen bedje, maar ligt op een handdoek. Maakt dat iets uit? Vierkant prentenboek met zachtgekleurde illustraties en informatie over verborgen armoede.
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Knokken voor een kans

Auteur: Willemijn de Weerd
Uitgever: Columbus

 
Seda (10) woont met haar familie in een container in een dorp in Armenië. Ze krijgen twee schapen van de kerk. Kan Seda toch dokter worden? Vanaf ca. 9 jaar.
 
Ik wil dit boek lezen
 
12 – 15 jaar

Made by Indira

Auteur: Caja Cazemier & Martine Letterie
Uitgever: Ploegsma

 
Terra (15) koopt vaak nieuwe kleding voor zo weinig mogelijk geld. Haar tante werkt voor de vakbond en neemt Indira mee op een reis naar India, waar ze textielfabrieken bezoeken. Daar ziet Terra de keerzijde van die goedkope kleding.
 
Ik wil dit boek lezen
 

SDG 2: Geen honger

Vergeleken met andere landen komt ondervoeding in Nederland niet vaak voor. Bij ons ligt de nadruk van dit doel op de duurzaamheid van de voedselproductie en de impact ervan op de kwaliteit van de leefomgeving en het dierenwelzijn.
 9 – 12 jaar

Oliver Twist

Auteur: Charles Dickens & Tiny Fisscher
Illustrator: Annette Fienieg
Uitgever: Volt

 
Londen, ca. 1830. Weesjongen Oliver kan op zijn tiende eindelijk weg uit het armenhuis. Hij gaat werken bij een begrafenisondernemer, maar daar is het leven zo zwaar dat hij vlucht. Hij leeft op straat, tot de oude Fagin hem opneemt in zijn huis. Maar Fagin blijkt aan het hoofd te staan van een dievenbende. Kan Oliver aan hem ontsnappen?
 
Ik wil dit boek lezen
 

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Het voorkomen van voortijdige sterfte veroorzaakt door overdraagbare en niet-overdraagbare ziektes en psychische problemen staat hoog op de VN-agenda. Het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik kan de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren.
 6 – 9 jaar

Lang leve je gezondheid

Auteur: Bas Rompa
Illustrator: Willeke de Boer
Uitgever: Zwijssen

 
Hoe blijf je gezond en waarom zijn veel bewegen en goede voeding daarbij belangrijk? Met een recept, Schijf van Vijf, en kleurenfoto’s en -tekeningen.
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Lennox en de gouden sikkel

Auteur: Zindzi Zevenbergen
Illustrator: Hedy Tjin & Brian Elstak
Uitgever: De Harmonie

 
Lennox (11) wil graag dapper zijn. Misschien kan zijn stoere buurmeisje Aya helpen? Als Lennox zijn ouders hoort praten over de onzichtbare ziekte van zijn vader, besluiten ze hem stiekem te volgen naar het ziekenhuis. Ze krijgen hulp van bedelaar Glimmerik.
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Viruswereld

Auteur: Marc ter Horst
Illustrator: Wendy Panders
Uitgever: Gottmer

 
Virussen zijn zo klein dat je met een gewone microscoop niet kunt zien. Toch kunnen ze mensen ziek maken en het leven van mensen over de hele wereld ontregelen. Lees hoe o.a. virussen dat doen en waar ze vandaan komen.
 
Ik wil dit boek lezen
 
12 – 15 jaar

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners

Auteur: Jan Paul Schutten
Illustrator: Floor Rieder
Uitgever: Gottmer

 
Waarom is een bloedcel een echte held? Waarom heeft je lichaam biljoenen bacteriën nodig en hoe kun je slimmer zijn dan je brein? Allerlei vragen over je lichaam worden beantwoord, vaak op grappige wijze.
 
Ik wil dit boek lezen
 

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs

Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang, van voorschoolse educatie tot ‘een leven lang leren’. Onderwijs zorgt ervoor dat de werkenden over vaardigheden beschikken om te kunnen functioneren in een kennisintensieve omgeving.
 6 – 9 jaar

Aaron Terhaar Tekenaar

Auteur: Andrea Beaty
Illustrator: David Robberts
Uitgever: Nieuwezijds

 
Aaron houdt van verhalen verzinnen. Maar leren lezen en schrijven is voor hem moeilijk. Gelukkig is de klas geduldig en kan hij ook op een andere manier creatief zijn.
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Rekenen voor je leven

Auteur: Edward van de Vendel en Ionica Smeets
Illustrator: Floor de Goede
Uitgever: Nieuwezijds

 
Groep 7 van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas besluit om dit jaar te gaan rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun eigen leven. Zoals ‘hoe win je alle spelletjes’ en ‘hoe word je rijk?’. Met verhaaltjes, ballonstrips, antwoorden en kleurenillustraties.
 
Ik wil dit boek lezen
 

SDG 5: Gendergelijkheid

De mate van gelijkheid wordt onder meer afgemeten aan verschil in beloning voor arbeid, arbeidsdeelname en de positie van mannen en vrouwen in bedrijfsleven en bestuur. Een andere specifieke doelstelling binnen deze SDG is het terugdringen van geweld gericht tegen vrouwen.
 6 – 9 jaar

Roza Rozeur, ingenieur

Auteur: Andrea Beaty
Illustrator: David Roberts
Uitgever: Nieuwezijds

 
Roza Rozegeur wil dolgraag ingenieur worden. Ze maakt van afval de meest fantastische constructies. Maar die verstopt ze, omdat ze bang is om uitgelachen te worden. Tot haar overgroottante Roos langskomt en laat zien dat mislukkingen helemaal niet erg zijn.
 
Ik wil dit boek lezen
 
6 – 9 jaar

Ada Dapper, wetenschapper

Auteur: Andrea Beaty
Illustrator: David Roberts
Uitgever: Nieuwezijds

 
Ada Marie is heel nieuwsgrierig naar het hoe, wat en waarom van alles wat ze ziet, hoort en ruikt. Haar onderzoeksdrang is niet te stuiten en brengt haar ouders tot wanhoop. Totdat ze besluiten haar te helpen en te stimuleren.
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Er was eens een dapper meisje

Auteur: Karen Hellemans
Illustrator: Stephanie Dehennin
Uitgever: Pelckmans Uitgevers

 
Vijftig sprookjesachtige verhalen over de echte heldinnen van vandaag. Met gekleurde illustraties..
 
Ik wil dit boek lezen
 
12 – 15 jaar

Fille Folle

Auteur: Ilona Lodewijcxk
Illustrator: Aurike Quintelier
Uitgever: Pelckmans Uitgevers

 
Wat gebeurt er allemaal tijdens de puberteit? Lees de tien ‘geboden’ die gaan over de menstruatie, je huidskleur en achtergrond, liefde en seks en jezelf leren kennen.
 
Ik wil dit boek lezen
 

SDG 10: Ongelijkheid verminderen

Dit doel gaat over het verminderen van ongelijkheid tussen landen. Maar ook in eigen land is sociale samenhang onontbeerlijk voor het goed functioneren van de samenleving.
 6 – 9 jaar

De 9 stappen van Baby Antiracist

Auteur: Ibram X. Kendi
Illustrator: Ashley Lukashevsky
Uitgever: Pelckmans Uitgevers

 
Open je ogen voor alle huidskleuren en vier alle verschillen. Dit zijn twee van de negen stappen die het concept van antiracisme uitlegt en hoe hierop te reageren
 
Ik wil dit boek lezen
 
9 – 12 jaar

Let goed op!

Auteur: Jason Reynolds
Uitgever: Condor

 
Tien verhalen over wat er gebeurt met middelbare scholieren nadat de bel is gegaan en ze op weg gaan naar huis. Satchmo is bang voor honden en een clubje jongens steelt geld omdat hun ouders ziek zijn en weinig geld hebben. Maar wat is er toch met die schoolbus gebeurd?
 
Ik wil dit boek lezen
 
12 – 15 jaar

The Hate U Give

Auteur: Angie Thomas
Uitgever: Moon

 
Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood.
 
Ik wil dit boek lezen