Welkom bij de SDG boekenclub

De SDG-Boekenclub promoot jeugdliteratuur om jongeren kennis te laten maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit 2015. Deze doelen streven naar een duurzamere wereld in 2030. Onze leeslijst helpt kinderen, ouders en leerkrachten om deze principes te verkennen.Boekenlijst deel 1: Mensen

Toegevoegd op 21 augustus 2023
 
Deel 1 richt zich op de kern van wat het betekent om mens te zijn en streeft naar een betere wereld voor iedereen. De boeken in deze lijst belichten de volgende SDG’s:
  
Naar de lijstBoekenlijst deel 2: Maatschappij

Toegevoegd op 10 november 2023
 
Deel 2 gaat over de maatschappij: hoe kunnen we voor duurzame groei zorgen, voor een veerkrachtige infrastructuur met duurzame innovatie en samen een vreedzame en inclusieve samenleving stichten? De boeken in deze lijst belichten de volgende SDG’s:
 

 
Naar de lijstBoekenlijst deel 3: Planeet

Toegevoegd op 7 maart 2024
 
Deel 3 gaat over de Planeet, hoe zorgen we voor een leefbare planeet voor iedereen? Zodat het leven op land en in het water gezond blijft, dus schoon water voor iedereen met duurzame en verantwoorde energie en consumptie in inclusieve gemeenschappen. Met de nodige klimaatactie kunnen we daar voor zorgen. De boeken in deze lijst bevatten de volgende SDG’s:
  
Naar de lijst

De kracht van jeugdliteratuur

We geloven in de kracht van jeugdliteratuur om tot verandering te inspireren. De SDG-Boekenclub is speciaal opgericht om kinderen en jongeren door boeken kennis te laten maken met de principes van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld om als doelstellingen voor een duurzamere wereld in 2030. De SDG-boekenclub is een zorgvuldig samengestelde leeslijst waar kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en leesconsulenten mee aan de slag kunnen.
 
Aan alle 17 SDG doelstellingen zijn boeken gekoppeld in drie leeftijdscategorieën; 6- 9 jarigen, 9-12 jarigen en voor 12+. We hebben de 17 thema’s opgedeeld in drie hoofdgroepen: Mensen (SDG 1, 2, 3, 4, 5 en 10), Maatschappij (SDG 8, 9, 16 en 17) en Planeet (SDG 6, 7, 11, 12, 13, 14 en 15).
 
Naast de boekenlijst komen er nog lessuggesties en tips op de website.