Programmeer een interactief verhaal

In deze missie ga je een interactief verhaal programmeren in CoSpaces. De basis is een 360 graden foto die je maakt met je tablet of telefoon.

De app Streetview van Google is sinds 31 maart niet meer beschikbaar in de appstores. We hebben daarom moeten besluiten deze missie vanaf 1 augsutus 2023 niet langer aan te bieden.


Op Skillsdojo+ is vanaf nu een nieuwe versie van deze missie beschikbaar. Hierin koppelen we het programmeren van een interactief verhaal aan de vakken wereldoriëntatie en taal. Klik voor meer info.

Missies

Missie 1: Programmeer een interactief verhaal

In de eerste video laat ik je zien wat je allemaal gaat doen in deze missie.

Missie 2: Storytelling

Naast een basis opbouw voor je verhaal en verschillende verhaallijnen kun je jouw verhaal ook vanuit verschillende rollen vertellen.

Missie 3: De challenge

Nu je weet wat een interactief verhaal is en je hebt ontdekt dat je verschillende rollen kunt aannemen om een verhaal te vertellen is het tijd om aan de slag te gaan.

Missie 4: Wat is een virtuele wereld?

Een virtuele wereld is nagebootste, digitale wereld die bestaat in een computer. Hij bestaat dus niet is het echt, maar is getekend of geprogrammeerd met een computerprogramma.

Account aanmaken

Om een virtuele wereld in CoSPaces te bouwen heb je een account nodig. In deze video laat ik je zien hoe je een account kunt aanmaken.

Missie 5: Maak een 360 graden foto (iPhone)

De basis, of eigenlijk de achtergrond, van jouw virtuele wereld is een 360 graden foto. Een 360 graden foto is een foto waarop de hele omgeving in alle kijkrichtingen is vastgelegd.

Missie 5: Maak een 360 graden foto (Android)

De basis, of eigenlijk de achtergrond, van jouw virtuele wereld is een 360 graden foto. Een 360 graden foto is een foto waarop de hele omgeving in alle kijkrichtingen is vastgelegd.

Missie 6: Bouw je interactieve verhaal

Tijd om je virtuele wereld te gaan bouwen! Start je nu browser en navigeer naar CoSpaces.io.

Missie 7: Programmeren

Als je je verhaal echt interactief wilt maken kun je met de code optie in CoSpaces objecten programmeren.

Missie 8: Bekijk je verhaal

In de vorige video’s heb je een challenge uitgewerkt. Daarna heb je jouw verhaal in de virtuele wereld CoSpaces gebouwd. Nu kun je je virtuele wereld bekijken, delen of presenteren.

Over deze missie

In deze serie gaan kinderen een interactief verhaal bedenken en programmeren. Ze ontdekken dat je bij het vertellen van een verhaal een bepaalde rol, zoals de leider of de journalist, kunt aannemen. Daarnaast maken ze zelf een 360 graden foto met een tablet of telefoon. Om het interactieve verhaal te programmeren gebruiken ze het gratis online programma CoSPaces.
 
De missie, met als onderwerp Storytelling, is ontwikkeld samen met 8 bibliotheken. Kinderen ontdekken op een actieve manier de kracht van verhalen. Voor deze groep is dit waardevol dit te leren begrijpen. Het helpt ze bij het ontwikkelen van hun communicatievaardigheden en geeft structuur wanneer ze zelf een boodschap willen overbrengen. In het dagelijks leven, maar ook op school bij een presentatie, een werkstuk of een debat.

Daarnaast werken kinderen met de missie aan hun digitale geletterdheid. Leerlingen ontwikkelen ICT-basisvaardigheden maar leren ook een nieuwe manier om te communiceren, zich creatief te uiten en hun eigen ideeën te presenteren. De opdrachten in deze lesserie stimuleren een probleemoplossende, creatieve en onderzoekende houding bij kinderen.