Bouw een app van je favoriete boek

In deze missie ga je een app van jouw favoriete boek maken. Je ontdekt dat veel verhalen de zelfde opbouw hebben: een inleiding, een middenstuk en een slot. Dan teken je 3 schermen en bouw je jouw app met behulp van een telefoon of tablet.

Missies

Missie 1: Bouw zelf een app van je favoriete boek

In de eerste video laat ik je zien wat je allemaal gaat doen in deze missie. Je ontdekt hoe een app werkt, kijkt hoe verhalen in elkaar zitten en je bouwt een app.

Missie 2: De opbouw van verhalen

Verhalen kunnen echt overal over gaan. Daarom lijkt het vaak alsof verhalen heel verschillend zijn, maar eigenlijk is de opbouw vaak min of meer hetzelfde.

Missie 3: Teken een storyboard

Een storyboard is een verzameling uitgetekende scènes van jouw verhaal. Het is bedoeld om jou te helpen bedenken hoe je verhaal er straks uit moet komen te zien in de app.

Missie 4: Bouw je app (Apple iOS)

In deze vierde missie ga je jouw app bouwen met de app Marvel. Doe deze missie wanneer je een iPhone of iPad gebruikt.

Missie 4: Bouw je app (Android)

In deze vierde missie ga je jouw app bouwen met de app Marvel. Doe deze missie wanneer je een Android telefoon of tablet gebruikt.

Missie 4: Bouw je app (Chromebook)

In deze vierde missie ga je jouw app bouwen in Google presentaties. Doe deze missie wanneer je een Chromebook of laptop gebruikt.

Missie 5: Test en verbeter…

In deze 5e missie ga je de app testen en, waar mogelijk, verbeteren. Om te ontdekken hoe jij je app kunt verbeteren zul je op onderzoek moeten gaan.

Missie 6: Extra scenes toevoegen

Heb je nog zin om door te gaan? In deze bonus missie ontdek je hoe je extra schermen aan je app kunt toevoegen.

Missie 7: Ontwerp een app icoon

Apps hebben ook altijd een app icoon. In deze bonus missie ga je een icoon voor jouw app ontwerpen.

Over deze missie

In deze lesserie gaan leerlingen een app van hun favoriete boek maken. Ze onderzoeken als eerste de verhaalopbouw in het boek. Zo ontdekken ze dat veel verhalen hetzelfde zijn opgebouwd: ze hebben een inleiding, een middenstuk en een slot. Daarna tekenen ze 3 schermen voor hun app volgens deze opbouw en bouwen ze hun eigen app met behulp van een telefoon of tablet.
 
Geen ‘echte’ app dus, maar kinderen ervaren zo’n klikbaar prototype wel als een echte app.
 
De missie, met als onderwerp Storytelling, is ontwikkeld samen met 8 bibliotheken. Kinderen ontdekken op een actieve manier de kracht van verhalen. Voor deze groep is dit waardevol dit te leren begrijpen. Het helpt ze bij het ontwikkelen van hun communicatievaardigheden en geeft structuur wanneer ze zelf een boodschap willen overbrengen. In het dagelijks leven, maar ook op school bij een presentatie, een werkstuk of een debat.

Daarnaast werken kinderen met de missie aan hun digitale geletterdheid. Leerlingen ontwikkelen ICT-basisvaardigheden maar leren ook een nieuwe manier om te communiceren, zich creatief te uiten en hun eigen ideeën te presenteren. De opdrachten in deze lesserie stimuleren een probleemoplossende, creatieve en onderzoekende houding bij kinderen.