Ontwerp een virtuele wereld

In deze serie ga je zelf een virtuele wereld bouwen. Met de online omgeving CoSpaces. Je ontdekt wat een virtuele wereld is, en hoe jij in zo’n virtuele wereld een verhaal kunt vertellen.

Missies

Missie 1: Ontwerp een virtuele wereld

In de eerste video laat ik je zien wat je allemaal gaat doen in deze missie: ontdekken wat een virtuele wereld is, kijken hoe boeken, film en games gebruik maken van verhaallijnen en zelf een virtuele wereld bouwen.

Missie 2: Basis verhaallijnen

Op het eerste gezicht lijken films en boeken allemaal anders. Maar, ze zijn vaak hetzelfde opgebouwd. Elk verhaal heeft een inleiding, een midden en een slot. Daarnaast bestaan er basis verhaallijnen waarop een film of boek gebaseerd kan zijn.

Missie 3: Wat is een virtuele wereld?

Een virtuele wereld is nagebootste, digitale wereld die bestaat in een computer. Hij bestaat dus niet is het echt, maar is getekend of geprogrammeerd met een computerprogramma.

Missie 4: Ontwerp je wereld

In deze serie ga je zelf een virtuele wereld bouwen waarin je jouw verhaal vertelt. Bedenk eerst welk verhaal jij zou willen vertellen. Daarvoor gebruik je het werkblad.

Missie 5: bouw je wereld in CoSpaces

Tijd om je virtuele wereld te gaan bouwen! Je gaat jouw virtuele wereld bouwen met het programma CoSpaces.

Missie 6: Animaties maken

Nu je alle objecten in je wereld hebt geplaatst kun je de objecten eventueel gaan laten bewegen. Wanneer je een object selecteert en vervolgens op de rechtermuisknop klikt komen er verschillende menu opties tevoorschijn.

Missie 7: Afbeeldingen toevoegen

Buiten de 3d elementen die standaard in CoSpaces zitten kun je ook zelf afbeeldingen toevoegen. In deze video laat ik je 2 manieren zien.

Missie 8: Je wereld programmeren

Je kunt de objecten in jouw virtuele wereld programmeren met behulp van de standaard code blokjes in CoSpaces.

Missie 9: Presenteer je virtuele wereld

In de vorige video’s heb je een verhaal bedacht. Daarna heb je jouw verhaal in de virtuele wereld CoSpaces gebouwd. Nu kun je je virtuele wereld bekijken, delen of presenteren.

Over deze missie

In deze lesserie gaan leerlingen een virtuele wereld ontwerpen en bouwen. Ze leren dat boeken, film en games vaak gebruik maken van basis verhaallijnen. Ze kiezen vervolgens een eigen verhaal en bouwen dit verhaal, in 1 of 2 scenes na in het online programma CoSPaces.
 
De missie, met als onderwerp Storytelling, is ontwikkeld samen met 8 bibliotheken. Kinderen ontdekken op een actieve manier de kracht van verhalen. Voor deze groep is dit waardevol dit te leren begrijpen. Het helpt ze bij het ontwikkelen van hun communicatievaardigheden en geeft structuur wanneer ze zelf een boodschap willen overbrengen. In het dagelijks leven, maar ook op school bij een presentatie, een werkstuk of een debat.

Daarnaast werken kinderen met de missie aan hun digitale geletterdheid. Leerlingen ontwikkelen ICT-basisvaardigheden maar leren ook een nieuwe manier om te communiceren, zich creatief te uiten en hun eigen ideeën te presenteren. De opdrachten in deze lesserie stimuleren een probleemoplossende, creatieve en onderzoekende houding bij kinderen.