Blog

Wekelijkse digi-lessen voor in de klas

Geen categorie

Superleuk nieuws!

Misschien heb je het al gehoord, gezien op tv, of er over gelezen op nu.nlAlbert Heijn komt maandag met een nieuwe ‘plaatjes actie’. Dat is natuurlijk op zich al heel leuk, maar FutureNL (de stichting die zich inzet voor de digitale geletterdheid van alle kinderen) heeft 15 Digi-doener lessen ontwikkeld die aansluiten bij deze actie.

De Digi-doener is een gratis wekelijkse les met digitale doe-dingen voor groep 6 t/m 8. Zoals een hologram op je telefoon toveren. Of met origami iets vouwen, zoals NASA doet om dingen zo klein mogelijk de ruimte in te sturen.

De 15 Digi-doener lessen die aansluiten bij de AH actie zijn voor alle groepen dus de hele school kan meedoen! Perfect voor 1 lesuur natuur & techniek.

De Digi-doener lessen worden ontwikkeld door 5 verschillende lesmakers, waarvan wij er één zijn. We zijn enorm trots natuurlijk!

Het ontvangen van de Digi-doener is gratis en inschrijven kan via de onderstaande button (psst…🤫 mocht al alvast een sneakpreview willen, de eerste lessen staan vanaf vandaag al op LessonUp).

 

Ik wil de Digi-doener ontvangen

Nog even samenvattend… De Digi-doener is:

  • een gratis wekelijkse les (in je mail) met digitale doe-dingen
  • voor groep 6 t/m 8
  • een lesbrief + digi-les + docentenhandleiding
  • geschikt voor 1 lesuur Natuur & Techniek
  • voor te bereiden in 15 minuten
  • voldoet aan kerndoelen SLO

Veel plezier! 👋

Getest voor in de klas: BYOR (Build Your Own Robot)

Test Lab

Er bestaan zoveel leuke bouw, doe, ontdek, leer en maak producten die je in de klas zou kunnen gebruiken… te veel om overal een hele lesserie omheen te maken. Daarom testen we voor jou de leukste producten. Zodat je zelf kunt kiezen of het iets is voor thuis of in de klas.

In de tweede video BYOR: een doe-het-zelf kit om robots of andere elektronische apparaten te ontwerpen, bouwen en programmeren.

Wij vinden BYOR geweldig!💕

BYOR is robuust, je kunt snel aan de slag en er zijn heel veel mogelijkheden om uit te breiden en nieuwe combinaties te maken.

We kunnen ons voorstellen dat je als school een aantal van deze pakketten aanschaft voor de bovenbouw lessen natuur en techniek. Met een prijs van 99 euro is BYOR niet goedkoop, maar als je ‘m eenmaal hebt aangeschaft zijn de kosten voor hergebruik laag.

Daarnaast zou je BYOR bijvoorbeeld in kunnen zetten voor lessen computational thinking om bijvoorbeeld, in combinatie met Scratch, de basisprincipes van programmeren te ontdekken.

Mocht je hier interesse in hebben, kijk dan op de site van het bedrijf achter BYOR. Zij bieden een educatief pakket aan.

Ons oordeel: 5 sterren ⭐⭐⭐⭐⭐

Meer info en bestellen via de BYOR website.

 

 

N.B. De video is niet gesponsord. SkillsDojo ontvangt voor deze publicatie geen vergoeding in welke vorm dan ook. Wij hebben BYOR zelf aangeschaft via byor.nl.

Nieuwe serie: programmeer je eigen website in HTML

Geen categorie

In deze serie gaan kinderen in 9 video’s zelf een website programmeren. In echte HTML-code. Terwijl ze hun eigen website bedenken, ontwerpen en bouwen leren ze een aantal basisprincipes van programmeren en HTML.

Daarnaast wordt in de serie aandacht besteed aan de 21e eeuwse vaardigheid mediawijsheid. Kennisnet omschrijft mediawijsheid als: kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met media.

Aan bod komen het delen van persoonlijke gegevens: ‘welke persoonlijke informatie deel je wel online en wat deel je niet?’. En auteursrecht: ‘mag je zomaar elke foto of video van internet op je website gebruiken?’.

De missies stimuleren daarnaast een probleemoplossende, creatieve en onderzoekende houding en ontwikkelen een beter basisbegrip van ICT.

Vanaf: 8+
Duur: 15 – 20 minuten per missie
Moeilijkheid: gemiddeld

Heb je een mooie website gemaakt? We zouden het heel leuk vinden als je ‘m met ons deelt op Instagram of Facebook.

Veel plezier! 👍

 

Start missie

Getest voor in de klas: de Fabschoolino

Geen categorie

Er bestaan zoveel leuke bouw, doe, ontdek, leer en maak producten die je in de klas zou kunnen gebruiken… te veel voor ons om overal een hele lesserie omheen te maken.

Daarom hebben we een nieuwe serie bedacht.  Op ons YouTube kanaal, skillsdojo.tv, testen we elke aflevering een gaaf product. Zo kun jij zelf beslissen of het iets is voor bij jullie op school.

In de eerste video de Fabschoolino: een doe-het-zelf mini-computer die speciaal ontwikkeld is voor de jonge maker. Dit bouwpakketje is een op de Arduino gebaseerde microcontroller die je helemaal zelf moet solderen en programmeren.

Met name voor groep 7/8 is de Fabschoolino een hele leuke kennismaking met elektronica en programmeren.  Het past perfect binnen de kerndoelen “Oriëntatie op jezelf en de wereld: Natuur en techniek”. Daarnaast stimuleert het de 21e eeuwse vaardigheden ict-basisvaardigheid, probleem oplossen en creatief denken.

Let wel op, het solderen van elektronica vereist secuur werken en kan best lastig zijn. Het is daarom aan te raden hiermee eerst wat te oefenen onder leiding van een ervaren maker.

Ons oordeel: 5 sterren ⭐⭐⭐⭐⭐

Meer info op de Fabschoolino website.

Bestel de Fabschoolino via Conrad.

Leer programmeren en solderen met deze doe-het-zelf mini-computer

N.B. De video is niet gesponsord. SkillsDojo ontvangt voor deze publicatie geen vergoeding in welke vorm dan ook. Wij hebben de Fabschoolino zelf aangeschaft via conrad.nl.
Foto’s van http://fabschoolino.waag.org onder een Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licentie.

Nieuwe missie: Leren solderen

Geen categorie

In deze missie ontdekken kinderen hoe een soldeerbout werkt, hoe ze ‘m veilig kunnen gebruiken en wat je er allemaal mee kunt maken. Daarnaast maken ze een lichtgevende led fles.

De checklist met materialen om deze missie te doen kun je hier downloaden.

Deze missie is de tweede aflevering in de serie van 6 missies over gereedschappen voor makers. In de loop van volgend jaar volgen er nog meer video’s.

Vanaf: 8+
Duur: 35 minuten
Moeilijkheid: gemiddeld

Heb je een mooie led fles gemaakt? We zouden het heel leuk vinden als je ‘m met ons deelt op Instagram of Facebook.

Veel plezier! 👍

 

Start de missie

Nieuwe Microbit missie: Hack de kerstverlichting

Geen categorie

In deze missie maken kinderen kennis met elektrische circuits in combinatie met de Micro:bit. Ze ontdekken de basis werking van stroom en leds en gaan zelf aan de slag met het hacken (programmeren) van een 3volt kerstverlichting. Zo ontdekken ze dat je, via sensoren en eenvoudige code, computers, machines en robots kunt laten reageren op, en interacteren met, hun omgeving.

Om deze missie te doen heb je een kerst verlichting van 3volt nodig die op batterijen werkt. Bijvoorbeeld deze van Ikea of deze van Xenos. Deze gekleurde lichtjes van AliExpress zijn ook erg leuk.

Verder heb je nodig: een Micro:bit met battery-pack, een laptop of computer (met internet), een usb kabel, een kniptang, plakband of tape, een printer, karton en een schaar.

In de missie maak je een kartonnen kerstboom waarin je de gehackte lichtjes kunt ophangen. Het sjabloon om deze te maken kun je hier downloaden.

Vanaf: 8+
Duur: 35 minuten
Moeilijkheid: gemiddeld

Heb je een mooie kerstboom gemaakt? Deel ‘m dan op Instagram of Facebook.

Heel veel plezier!

 

Start de missie

Zaterdag 16 december: Hack de kerstverlichting

Geen categorie

Aanstaande zaterdag (16 december) een nieuwe Micro:bit missie: Hack de kerstverlichting!

Om deze missie te doen heb je een kerst verlichting van 3volt nodig die op batterijen werkt. Bijvoorbeeld deze van Ikea of deze van Xenos. Deze gekleurde lichtjes van AliExpress zijn ook erg leuk.

Ook heb je nodig: je Micro:bit (met battery-pack), een laptop of computer (met internet), een usb kabel, een kniptang en plakband of tape.

Daarnaast iets om je gehackte kerstverlichting in te hangen. Bijvoorbeeld een kartonnen kerstboom. Download het sjabloon. Wil je deze kartonnen kerstboom maken dan heb je ook nog een printer, karton en een schaar nodig.

Tot zaterdag!